کود آهن (Fe) یکی از کلیدی ترین عناصر در ساخت سبزینه ی گیاهی است و کمبود آن یکی از شایع ترین
کمبودهای عناصر غذایی در زراعت و باغات اکثر مناطق کشاورزی کشورمان است. مشخص ترین
علایم کمبود آهن در گیاهان، زرد شدن میان رگبرگ ها می باشد و این در حالی است که خود رگبرگ ها
به رنگ سبز تیره باقی می مانند. ادامه ی کمبود آهن باعث ایجاد تاول در حاشیه ی برگ، نکروزه
شدن محل تاول و در نهایت مرگ برگ می شود. گیاهان دچار کمبود کود آهن (Fe) ، فتوسنتز را به خوبی
انجام نداده و به دلیل کمبود قند و شیره پرورده مناسب، به سرعت علایم ضعف را نشان
خواهند داد و در موارد شدید ریزش برگ و میوه نیز دیده می شود. یکی از عوامل کمبود آهن
در خاک های زراعی ایران، استفاده بیش از اندازه از کودهای فسفره است.
شکل جذب این عنصر به صورت Fe۲+ بوده و بیشترین جذب آهن در شرایط Ph اسیدی خاک
انجام می گیرد. نشانه های کمبود آهن معمولا از برگ های جوان تر گیاه شروع می شود.
دراثر کمبود آهن لکه های مایل به زرد بین رگبرگ های برگ های جوان ایجاد می شود
ولی رگبرگ ها سبز باقی می مانند. با ادامه این کمبود و در مراحل بعدی، زردی در تمام برگ
به سرعت پیشرفت می کند.
از نقش های مهم کود آهن (Fe) در گیاهان می توان به موارد زیر اشاره نمود:
– تنفس سلولی
– تشکیل کلروفیل
– ساخت پروتئین
– کاهش در صد نیترات در سلول
مواد حاوی فسفر و کلسیم اعم از کود و سم، اثر تضعیف کنندگی شدیدی بر کودهای آهن دار دارند،
از این رو از اختلاط کودهای آهن با مواد فسفر دار و کلسیم دار اجتناب نمایید.
کود آهن (Fe) در انواع فرم های کلاته و کمپلکس مانند کلات های EDDHA ، EDTA ، IDHA و اسیدآمینه
موجود می باشند.
آهن، یکی از مواد غذایی کم مصرف است که وجود آن به اندازه کافی برای رشد گیاهان زراعی و باغی
لازم است و در تشکیل سبزینه گیاه (کلروفیل) و تشکیل پروتئین نقش ارزنده ای دارد. نشانه های کمبود
آهن معمولاً از برگ های جوانتر گیاه شروع می شود. دراثر کمبود آهن لکه های مایل به زرد بین
رگبرگ های برگ های جوان ایجاد می شود ولی رگبرگ ها سبز باقی می مانند. با ادامه این کمبود
و در مراحل بعدی، زردی در تمام برگ به سرعت پیشرفت می کند. در موارد کمبود شدید کود آهن (Fe) ،
برگ ها کاملا به رنگ سفید درآمده و ممکن است سوختگی به صورت لکه هایی در تمام برگ های گیاه
نمایان شود.