فهرست بندی مطالب
كود چيست
به مواد معدنی، بیولوژیک یا آلی که مواد مغذی و ریزمغذی هایی که گیاه برای رشد به آن ها نیاز پیدا می کند را تامین می کند، کود گفته می شود. کود را به خاک و یا بافت گیاه اضافه می کنند که باعث بهبود حاصلخیزی خاک کشاورزی شده و بالا بردن کیفیت و کمیت محصول نهایی را تضمین می کند. انواع كود تنوع زیادی دارد، از کودهای طبیعی تا كودهاي تولید شده به روش های صنعتی.
مکانیزم تاثیرگذاری کود
پس از پاسخ دادن به سوال كود چيست، به توضيح چگونگي مكانيزم اثرگذاري كود خواهيم پرداخت. اثرگذاری کود به دو روش اتفاق می افتد. در اولین روش که روشی سنتی است، مواد به گیاه افزوده می شود و در روش دوم کود با اضافه شدن به خاک باعث بهبود خود خاک می شود. کودها با توجه به نوعشان شامل درصدهای متفاوتی از عناصر زیر می باشد كه تركيب هاي متفاوت آن ها انواع كود را ايجاد مي نمايد.
1. عناصر پر مصرف: نیتروژن – فسفر – پتاس – کلسیم – منیزیم
2. عناصر کم مصرف: آهن – روی – منگنز – مس – بر. در بعضی موارد سیلیکن، کبالت و وانادیم هم مهم هستند.
مواد مغذی که گیاهان به آن ها احتیاج دارند توسط عناصر طبقهبندی میشود، اما اين سوال مطرح مي شود كه كود چيست؟ آيا هركدام از اين عناصر به تنهايي كود محسوب مي شوند؟ خير، از این عناصر به تنهایی به عنوان کود استفاده نمیکنند، بلکه از ترکیب چند عنصر به عنوان کود استفاده می کنند. عناصر پرمصرف همانطور که از اسم آن مشخص است به نسبت بیشتری هم در گیاه وجود دارد، هم مورد مصرف گیاه قرار می گیرد. چهار عنصر اصلی هیدروژن، اکسیژن، کربن و نیتروژن عناصر تشکیل دهنده گیاه هستند. کربن، هیدروژن و اکسیژن به طور گسترده در آب و دي اكسيد كربن وجود دارند. گیاهان نمی توانند عنصر نیتروژن را به راحتی جذب کنند، با آنکه بیشترین گاز موجود در اتمسفر را تشکیل می دهد. عنصر نیتروژن بسیار مهم است زیرا این عنصر در پروتئینها، DNA و دیگر ترکیبات گیاه وجود دارد. به آن جهت که گیاهان بتوانند نیتروژن را جذب کنند این عنصر می بایست به شکلی «ثابت» دربیاید. فقط بعضی از باکتریها و گیاهان میزبان آنها (به طور خاص حبوبات) میتوانند نیتروژن را با تبدیل به آمونیاک «تثبیت» کنند. عناصر کم مصرف در حجم کمتری مصرف میشوند و در بافت گیاه با مقادیر خیلی کمی وجود دارند.
انواع كود
کودها به چندین روش كه در ادامه بيان ميشود طبقهبندی میشوند
کود مستقیم و مجتمع
تقسيم بندي انواع كود به دو دسته ي مستقيم و مجتمع
كود مستقيم: طبقه بندی آنها بر اساس دارا بودن فقط یک ماده مغذی (برای مثال پتاسیم، فسفر یا نیتروژن)
کود مجتمع: طبقه بندی بر اساس داشتن دو یا چند ماده مغذی مختلف
٢. کود های شیمیایی، آلی، ارگانیک و زیستی
تقسيم بندي انواع كود به سه دسته ي شیمیایی، آلی یا ارگانیک و بیولوژیک یا زیستی
انواع کود های شیمیایی
از جمله رایج ترین و اصلی ترین انواع كود که در حال حاضر مصرف می گردد کودهای شیمیایی است. دلیل این رواج، دسترسی آسان، استفاده با حجم کم اما بازده بالاتر، راحتی کار با آن و نیز قیمت پایینتر نسبت به دیگر کودها است. کود شیمیایی که به صورت صنعتی تولید می شود، تشکیل شده از مواد معدنی است که به راحتی تجزیه و جذب گیاه می شود. این کود در اشکال مختلفی نظیر پودر، گرانولِ، محلول و گاز در بازار ارائه می گردد. کود کامل که احتمالا زیاد به گوشتان خورده به کودهایی گفته می شود که از مجموع عناصر پرمصرف و کم مصرف و به نسبت متناسب تهیه شده است.
ترکیب شیمیایی و درصد خلوص کودهای مختلف حاوی یک عنصر مشترک، بسیار متفاوت از یکدیگر است. این تفاوتها بر موارد مصرف، نحوه پخش، زمان کوددهی و اثر بخشی کودها تاثیر گذار است. بنابراین پیش از مصرف شناخت کاملی از انواع کودهای شیمیایی کسب کنید.
انواع کود های آلی
به کودهایی که منشا طبیعی دارند کود ارگانیک گفته می شود. این دسته کودی پایه کربنی دارد و از بقایای گیاهی و یا جانوری یا ترکیبی از این دو به وجود می آید.
١. كود حيواني
٢. کودهای گیاهی (کود سبز)
٣. کمپوست
٤. گیالوش
٥. خاکبرگ
٦. ورمی کولیت
٧. پرلیت
٨. خزه اسفاگنوم
کودهای بیولوژیک یا زیستی
كود بيولوژيك يكي ديگر از انواع كود مي باشد. کودهای زیستی یا بیولوژیک به موادی گفته می شود که مقدار کافی از یک یا چند میکروارگانیسم های سودمند خاکزی را داشته باشند. این نوع کود نیز مانند سایر انواع کودی، ماده ي حاصلخیزکننده می باشد. کودهای زیستی عناصر غذایی خاک را طی یک فرآیند زیستی به مواد مغذی برای گیاه، همچون ویتامین ها و دیگر مواد معدنی تبدیل کرده که از طریق ریشه جذب می شوند. مصرف این نوع کودی آلودگی زیست محیطی ایجاد نمی کند و بسیار کم هزینه تر از سایر کودها می باشد. کودهای زیستی مواد نگهدارنده ی میکروارگانیزمهای سودمند خاک هستند.
دسته بندی با توجه به نوع میکروارگانیسمها کودهای زیستی
۱- ریزاندامگان کارا ( میکروارگانیسمهای سودمند EM )
۲- کودهای زیستی باکتریایی (ریزوبیوم- نیتروژنوباکتر- آزوسپریلیوم- …)
۳- کودهای زیستی قارچی (میکوریزا)
۴- کودهای زیستی جلبکی (جلبکهای سبز- آبی و آزولا)
۵- کودهای زیستی اکتینومیستها (فرانکیا)
ارگانیزمهایی که در تولید کودهای بیولوژیک استفاده می شوند اکثرا از خاک جداسازی میشوند، در شرایط آزمایشگاه در محیطهای کشت مخصوص تکثیر و پرورش پیدا کرده و در آخر به صورت پودرهای بسته بندی شده، آماده مصرف خواهند شد. شرکت هنر طبیعت سگال با افتخار کود را وارد بازار نموده است که دارای کیفیت بسیار بالایی است. میتوانید با کلیک بر روی نان اگری اطلاعات کاملی راجع به این برند کودی به دست بیاورید.