خسارت و مبارزه با پروانه ی چوب خوار پسته (کرمانیا)
ویژگی های ظاهری آفت کرمانیا :
– بدن و بال آن به رنگ تیره و پوشیده از فلس و براق است که کمی شبیه به سوسک های خانگی می باشد.
– عرض کرمانیا با بال های باز چیزی در حدود 11 الی 13 میلیمتر می باشد.
– این آفت پروانه ای روی بال های جلویی اش دو لکه ی به رنگ زرد دارد. این آفت از جمله مهم ترین آفات درختان پسته به شمار می رود که به خصوص از سال 1350 خسارات بالایی به باغ های پسته در سراسر کشور وارد نموده است. پیله های آن در یک زمان مشخص همگی تبدیل به پروانه شده و به یکباره شاهد حجم بالایی از آن خواهیم بود. پس از سال 1350 به دلیل استفاده ی بی رویه از سموم و حشره کش های شیمیایی کشاورزی و مرگ دشمنان طبیعی آفت کرمانیا ، شاهد افزایش جمعیت و گستره ی آن ها و در پی آن، خسارت زیاد باغات بوده ایم. پروانه چوبخوار پسته در فصل زمستان در مرحله ی لارو در درون سرشاخه ها حضور دارد (این حشره سالیانه یک نسل دارد). در انتهای زمستان، این لارو ها با ایجاد حفره روی سرشاخه ها از آن بیرون می آیند و در محلی مناسب به شفیره تبدیل می گردند. خسارتی که از آفت کرمانیا یا پروانه چوبخوار پسته در باغات ایجاد می شود به این صورت است که با تغذیه ی لارو از مغز سرشاخه ها و خوشه ها، آن ها را ضعیف، سیاه، خشک می کند و باعث ریزش دانه های انتهای خوشه می گردد.
مبارزه
بهترین زمان برای کنترل آن در انتهای زمستان یعنی زمانی که بیشتر لاروها از سرشاخه ها بیرون آمده و به شفیره تبدیل شده اند، می باشد.
. مبارزه زراعی:
هرس شاخه های آلوده و جمع آوری و نابودی آن ها.
. مبارزه فرمونی (غیر شیمیایی) :
در مبارزه فرمونی از فرمون برای جمع آوری و نابودی حشرات نر استفاده می شود. از روش فرمونی اکثرا برای ردیابی آفت و مشخص کردن مناسب ترین زمان سم پاشی استفاده می شود.
. مبارزه بیولوژیک:
با توجه به تحقیقاتی که تا کنون صورت گرفته، زنبور هایChelonus و Centistidea از گونه زنبورهایی هستند که به عنوان دشمنان طبیعی پروانه چوبخوار یا آفت کرمانیا در باغات پسته ایران استفاده می شود.
. مبارزه شیمیایی:
مهم ترین نکته در مورد مبارزه ی شیمیایی توجه به زمان مناسب استفاده از سموم و آفت کش ها می باشد. با توجه به مشاهدات بهترین زمان مبارزه، هنگامی است که جمعیت حشره ی بالغ به حداکثر خود رسیده باشد. در این صورت با مشورت متخصصان از آفت کش مناسب در این زمان استفاده نمایید.
با ما همراه باشید تا مقالات بیشتری در رابطه با بیماری های گیاهی و راهکارهای درمانی آن ها کسب کنید.