درخت مو – آشنایی با آفت زنجره مو
انگور یکی از مهم ترین محصولات کشاورزی تولیدی توسط کشور ما ایران می باشد.آفت زنجره مواین محصول از آن جهت دارای اهمیت است که در فرم های مختلف قابل استفاده می باشد. از جمله این فرم ها می توان به تازه خوری، کنستانتره، فرآورده های تخمیری، مربا، تولید کشمش و غیره اشاره نمود. تولید این محصول نقش مهمی در اقتصاد کشورهای تولید کننده ی آن بر عهده دارد. در این نوشتار می خواهیم در رابطه با آفت رایج میوه ی انگور و درخت مو یعنی آفت زنجره مو صحبت کنیم. در ادامه با ما همراه باشید.
آفت زنجره مو
از دیرباز تاکستان ها و درختان مو درگیر آفت زنجره مو بوده اند که هر ساله خسارت زیادی به آن ها وارد می نماید. این آفت تنها به درختان مو آسیب نمی رساند بلکه به گیاهان و درختانی چون هلو، انار، سنجد و درختان غیر مثمر سپیدار، ازگیل ژاپنی و غیره نیز خسارت وارد می کند. در تاکستان هایی که این آفت گسترش پیدا کرده است پایه های مو رشدشان کم شده و بعد از مدتی ضعیف و خشک می گردند. در برخی موارد ادامه ی این بیماری ممکن است تا حدود 90 درصد به محصول خسارت وارد کند.
چرخه ی زندگی آفت زنجره مو
زنجره ی مو قسمت بیش تر چرخه ی زندگی خود را درون خاک می گذراند. این آفت با ایجاد کانال ها و لانه های گلی در اطراف محیط ریشه، نه تنها به ریشه آسیب می رساند بلکه ساختار فیزیکی خاک را نیز به هم می ریزد. در دهه ی اول و دوم تیر ماه اوج حضور این حشرات را شاهد هستیم. گرچه از اوایل خرداد ماه تا انتهای شهریور کم کم ظاهر می گردند. حشره ی ماده که نقش تخم گذاری دارد، پس از جفت گیری با حشره ی نر، تخم های خود را در قسمت زیر پوست و داخل چوب شاخه می گذارد و روی آن ها را با ماده ای اسفنجی و سفید رنگ خواهد پوشاند. پوره های آفت زنجره مو بر روی ریشه درهت مو استقرار می یابد و از شیره ی گیاهی تغذیه می نماید. پوره ی سن یک و دو به طور مستقیم به ریشه های فرعی گیاه می چسبند و فاقد لانه و محفظه می باشند، این در حالی است که پوره های سن سوم و چهارم دارای لانه و کانال گلی می باشند و از ریشه و شیره ی گیاه در حال تغذیه می باشند. پس از آن که از یک قسمت ریشه تغذیه نمودند در جای دیگری لانه ساخته و مشغول تغذیه از نقاط دیگر ریشه می گردند. پوره های سن آخر پس از آنکه تغذیه اشان به انتها رسید از درخت بالا می روند و به شفیره مبدل می گردند. پس از مرحله ی شفیرگی پوسته ی آن ها شکاف خورده و حشره ی کامل از آن بیرون می آید. در زمستان این آفت در زیر خاک به شکل پوره های سنین مختلف و بر روی ریشه زندگی می کند.
نحوه ی خسارت این آفت
حشرات بالغ آفت زنجره مو همانطور که در بالا اشاره گردید در درون شاخه های جوان تخم گذاری می کنند. این اتفاق به خصوص در بخش های نازک ریشه می تواند بسیار آسیب زا باشد و منجر به خشکی و شکستگی آن گردد. در پی آن شاهد کاهش سرعت رشد و در نتیجه زردی برگ ها و کوچکی میوه ها خواهیم بود. این خشکی به واسطه ی قطع آوندهای گیاه در قسمت حضور تخم ها رخ می دهد. پوره های زنجره مو تا شعاع یک متری از طوقه در اطراف ریشه ها مستقر می باشند و شرایط مرطوب را برای رشدشان ترجیح می دهند. ریشه های با تراکم بالاتر که در قسمت های سطحی خاک قرار گرفته اند از این آفت آسیب بیش تری خواهند دید. خوشه های انگوری که بر روی شاخه ها و پس از قسمت تخم گذاری شده قرار دارند کوچک می مانند و رشد نمی کنند. بر اثر وجود این آفت در درختان مو می توان شاهد شکاف تخم ریزی بر روی سرشاخه ها بود.
برای آشنایی با نحوهی مبارزه با این آفت و مدیریت کنترل آن اینجا کلیک کنید.