دسته‌ بندی محصولات
راه‌ های ارتباط با ما

22655870-72 - (21) 98+

تهران، زعفرانیه، مقدس اردبیلی، بین میدان الف و خیابان ب، پلاک 142

شنبه تا چهارشنبه (8 صبح - 5 عصر)

بالا
title

دستورالعمل کلی زراعت نخود دیم

  |  ترکیبات اصلاح کننده خاک   |  اسید هیومیک   |  دستورالعمل کلی زراعت نخود دیم
دستورالعمل کلی زراعت نخود دیم

اهمیت دستورالعمل کلی زراعت نخود دیم

دستورالعمل کلی زراعت نخود دیم

در این نوشتار به بررسی دستورالعمل های کلی زراعت نخود دیم و آفات و بیماری های آن برای میردازیم. نخود به طور کلی دارای دو تیپ زمستانه و تابستانه می باشد. دانه های ریز با رنگ های متفاوت (دارای رنگینه آنتوسیانین) متعلق به دسته ی زمستانه و دانه های درشت با گل هایی به رنگ سفید مربوط به نوع زمستانه می باشند. ارقام نخود پاییزه شامل رقم آرمان رقم PHILIP90-96 و ILC 482، ارقام بهاره محلی بیونیج و جم می باشند. در ادامه به صورت مجزا هر یک از فاکتورهای آب و هوا، خاک و … مورد بررسی قرار می گیرد و نحوه ی تغذیه ی آن نیز بیان می گردد. با ما همراه باشید.

 

دستورالعمل کلی زراعت نخود دیمزراعت نخود

– شرایط آب و هوایی

اجداد نخود از نظر سازگاری، گیاهی یک ساله و زمستانه محسوب می شوند که کشت این گیاه به صورت زراعی (به دلیل کاهش بیماری برق زدگی) به صورت بهاره متداول شده است. این محصول در محدوده ی گسترده ای از شرایط محیطی از منطق گرمسیری تا سردسیری قابل کشت است. حرارت مناسب رشد و نمو آن، بین 20 تا 30 درجه ی سانتی گراد است. هرچه از این دما بالاتر برویم و خشکی بیش از حد باشد، عملکرد گیاه به تدریج کم می شود. از سوی دیگر هوای مرطوب برای این گیاه مضر می باشد. رطوبت بر روی گلدهی و غلاف دهی نخود اثر نامطلوبی می گذارد که در نتیجه مواد قابل ذخیره در دانه را کاهش می دهد.

حداقل دما برای جوانه زنی نخود دیم 5 الی 6 درجه و دمای مناسب برای جوانه زنی آن 9 الی 10 درجه ی سانتی گراد می باشد. گیاه نخود به خاک های شور و قلیایی بسیار حساس است. همچنین اگر بافت خاک سنگین باشد، محصول این گیاه کاهش می یابد. زیرا تهویه ی نامناسب یا رطوبت زیاد خاک باعث کاهش رشد ریشه ها و افزایش بیماری هایی از قبیل پوسیدگی ریشه و طوقه نخود می گردد. مناسب ترین پی اچ به منظور کشت نخود دیم 6 الی 7 می باشد. نخود تا حد قابل توجهی شرایط نامناسب محیطی اعم از خشکی، گرما و سرما را نیز تحمل می کند

– خاک

خاکی که برای کشت نخود دیم بسیار نامناسب است خاک های لومی می باشد زیرا دارای آهک می باشند. بدترین خاک برای نخود خاک شور می باشد.

– الگوی

کاشت فاصله ردیف باید 40تا30 به فاصله 10تا5 سانیمیتر وعمق کاشت 7-5 سانتیمتر و تراکم 30تا 50 بوته درمتر مربع باشد.

کشت نخود دیم

در ایران اغلب در اواخر زمستان صورت می گیرد. البته در برخی از مناطق که از نظر دمایی شرایط مناسبی داشته باشند، جهت استفاده از بارش های زمستانه، کشت نخود دیم در طول فصل زمستان نیز انجام می شود. در کشت بهاره بهتر است نخود در اواخر زمستان کشت شود تا از نزولات بهاره استفاده ی کامل ببرد و سرمای اوایل بهار نیز به آن صدمه نزند. زیرا اگر تاریخ کشت به اوایل بهار و یا دیرتر موکول شود بوته ها رشد مناسبی نداشته و سرمای بهاره ممکن است باعث کاهش محصول گردد. اگر کشت نخود خیلی دیرتر انجام شود، به طوری که جوانه زنی بذرها به گرما برخورد کند، رشد رویشی بوته ها افزایش و رشد زایشی آن ها کاهش خواهد یافت که مناسب نیست.

زمان کاشت نخود

زمان کاشت نخود دیم یکی از عوامل بسیار مهم در دستیابی به عملکرد بالا در گیاه نخود و کشت نخود دیم می باشد.

کشت پاییزه در مناطق نیمه گرمسیری و گرمسیری: 15 آبان لغایت 15 آذر ،کشت پاییزه در مناطق سردسیری: هم زمان با کشت غلات سردسیر (اوایل مهر) با استفاده از ارقام مقاوم به سرما ،کشت بهاره در مناطق سردسیری: به محض گاورو شدن زمین در اواخر زمستان یا اوایل بهار (در مناطق سردسیر این تاریخ کشت، ارجح است)

 زمان کاشت نخود کود مناسب نخود دیم

برای تغذیه ی نخود از ابتدا با بذرمال نمودن توسط کود هیومیک اسید آغاز می کنیم. در اوایل مراحل کشت از ترکیب هیومیک اسید با 10-50-10 همراه با آب آبیاری، کود سه بیست و نیترات کلسیم استفاده می کنیم. یک ماه مانده به برداشت نیز از سولفات پتاسیم به صورت ریشه ای استفاده خواهیم نمود. برای دریافت مشاوره ی کامل در خصوص کود مناسب نخود دیم می توانید با ما تماس بگیرید.

 

برداشت نخود

شناخت زمان مناسب برداشت نخود دیم مانند سایر محصولات کشاورزی بسیار مهم است. زمانی که نخود را با دندان فشرده سازیم و دانه بشکند اما له نشود، آن زمان مناسب برداشت می باشد. برای برداشت محصول توسط کمباین نخود می بایست دارای صفت مطلوب پابلندی بوده و غلافی بالاتر از سطح خاک و دانه کاملا رسیده باشد.

برداشت نخودآفات و بیماری های نخود دیم

می توان شب پره زمستانه یا آگروتیس را به عنوان مهم تری آفت نخود نام برد. لاروهای این آفت از طریق طوقه ی گیاه به آن خسارت وارد می کنند. از جمله بیماری های بسیار مهم نخود، برق زدگی است که شاهد علائم آن بر روی تمام اندام های هوایی گیاه خواهیم بود. بیماری به صورت لکه هایی در ابتدا روشن و سپس تیره تر از ساقه، پدیدار می گردد. برای جلوگیری، ضد عفونی کردن بذر پیش از کاشت موثر می باشد. از دیگر بیماری ها می توان به سفیدک دروغین نخود اشاره نمود که باید کنترل گردد. در آخر بوته زردی نخود دیم که عامل زردی نخودها در زمین و ریزش برگ های آن می باشد، از دیگر بیماری هاست.این بیماری باعث ریزی دانه و رنگ قهوه ای ریشه می گردد. برای کنترل بیماری زردی می توان از اقداماتی نظیر آیش، آبیاری و تناوب زراعی بهره جست.

کشت نخود دیم - انتخاب رقم بذر در کشت نخود دیمانتخاب رقم بذر در کشت نخود دیم

یکی از نقاط مهم در کشت نخود دیم این است که از بذور بوجاری و ضد عفونی شده استفاده گردد. کشت ارقام هاشم، آزاد، آرمان و عادل در مناطق معتدل به صورت پاییزه و کشت ارقام آزاد و آرمان به صورت بهاره در مناطق سردسیر توصیه می شود.

میزان کاشت نخود در هر هکتار

میزان کاشت نخود در هر هکتار 80 تا 120 کیلوگرم (بسته به وزن صد دانه و بر اساس تراکم 30 تا 35 بوته در متر مربع) توصیه می شود.

ارسال یک نظر