گیاهان چندرنگی
چندرنگی یا ابلق بودن گیاهان اکثرا در برگ آن ها رخ می دهد اما گاهی اوقات نیز در ساقه ی آن ها نیز دیده می شود. تمامی گونه های گیاهان ابلق جذابیت ندارند و تنها برخی از آن ها برای باغبانان جذابیت داشته که در حفظ آن ها می کوشند. این پدیه ی چندرنگی می تواند دلایل مختلفی داشته باشد. برای شناخت این دلایل در ادامه با هنر طبیعت سگال همراه باشید.
چرا گیاهان ابلق یا چندرنگی به این صورت دیده می شوند
گیاهان ابلق را به صورت علمی کایمرا می نامند. این گونه گیاهان در بافت خود بیش از یک نوع ساختمان ژنتیکی دارند. می توان گفت در برخی موارد کمبود یا عدم دارایی بافت تولید کننده ی کلروفیل در برخی از بافت های گیاه در تقابل با بافت های سبز مرسوم، این پدیده را ایجاد می کند. این فقدان به صورت رنگ سفید یا زرد در گیاه دیده می شود. مانند تعدادی از بافت های مریستم گیاه که توانایی تولید کلروپلاست را از دست داده اند و در نتیجه بافتی را که تولید میکند به رنگ سبز نمی باشد. در یکی از انواع مرسوم گیاهان ابلق، این بافت های مریستم در لبه ی برگ آن ها وجود دارد که منجر به سفید یا زرد شدن حاشیه ی برگ ها می گردد. این وضعیت ممکن است در ظاهر با کل گیاه سازگار و متقارن باشد و یا کاملا تصادفی و غیر متقارن ایجاد گردد. در برخی موارد گیاهان ابلق با گذشت زمان و با توجه به شرایط به حالت سبزبرگی برمی گردند اما گاهی اوقات این وضعیت پایدار است. تکثیر گیاه باید با شیوه ی گیاهی که هر دوبافت مرتبط به یکدیگر را حفظ میکند اتفاق بیافتد، زیرا ابلق بودن گیاه به وجود دو نوع بافت گیاهی بستگی دارد. از جمله روش های مناسب برای تکثیر گیاهان ابلق می توان به قلمه ساقه و پیوند غنچه و ساقه اشاره نمود. قلمه زدن با چندرنگی کامل احتمالا کاری سخت و یا حتی غیر ممکن می باشد. قلمه ی ریشه در این مورد توصیه نمی شود. با توجه به نقص در عملیات فتوسنتز در این نوع گیاهان می توان گفت که ضعیف تر از نوع غیر ابلق خود هستند و اگر به تکثیر آن ها نپردازیم با گذر زمان در طبیعت از بین خواهند رفت.
انواع گیاهان ابلق یا چندرنگی
– نوع انعکاسی گیاهان چندرنگی
جالب است بدانید که بعضی از این چندرنگی ها بر اثر جلوه های بصری ایجاد شده از انعکاس نور از سطح برگ می باشند. اما این اتفاق به چه صورت رخ می دهد؟ لایه ای از هوا در زیر لایه ی اپیدرم برگ قرار می گیرد و باعث انعکاس به رنگ نقره ای یا سفید می گردد. به این حالت از چندرنگی، چندرنگی حبابی نیز می گویند. برای مثال گیاه پیله آ و نگون سار جزو این دسته قرار می گیرند. نوع دیگر چندرنگی انعکاسی بر اثر کرک هایی که روی قسمت هایی از برگ قرار گرفته اند به وجود می آید. این کرک ها امکان دارد که رنگ متفاوتی با خود برگ داشته باشند مانند گیاه بگونیا.
– نوع رگه ای گیاهان چندرنگی
در این مدل رگه های برگ است که به رنگ روشن یعنی سفید یا زرد در می آید. این مورد بر اثر کمبود بافت سبز بالای رگه های برگ ایجاد می گردد.