روش چالکود يا کانالکود برای درختان میوه
روش چالکود شکل خاصی از جای گذاری موضعی کودهای آلی و شیمیایی در خاک می باشد؛ پيشتر در مقاله اي تحت عنوان زمان و انواع روش کوددهی گیاهان – هفت روش کوددهی انواع روش هاي كوددهي از جمله روش چالكود به اختصار توضيح داده شده است. اما در اين مقاله به طور مفصل به توضيح روش چالكود مي پردازيم. این روش در جایی استفاده می شود که برگ درختان شکل زرد برگی آهکی ( کمبود کلروز آهن) را نشان دهند. با این حال محاسن آهن فراوان بوده و اجرای آن در هر باغی مزایایی در برخواهد داشت. جای گذاری موضعی بیشتر در مواردی موثر مي باشد که قدرت یک خاک در تثبیت عنصر غذایی موجود در یک کود زیاد باشد. در این حالت مقدار زیادی از کود در خاک تثبیت و گیاه چندان از مصرف کود بهره نمی برد.
مزیت این کار آن است که در چنین حجم کوچک کود داده شده، غلظت عنصر غذایی بیشتر از مواقعی که این کود با تمامی خاک مخلوط شود، افزایش می یابد. اما این کار یک نقطه ضعف نیز دارد و آن تماس محدود ریشه گیاهان با چنین مناطق غنی شده می باشد.
مزایای استفاده از چالکود
۱. روش چالكود باعث جلوگیری از خشکیدگی سر شاخه های درختان میوه مي گردد
۲. توسعه ریشه درختان میوه در خاک های آهکی ( رقص ریشه)
۳. افزایش سطح برگ(Leaf Area) در درختان میوه
۴. افزایش عملکرد وبهبود کیفیت میوه ها
۵. افزایش نفوذپذیری آب به داخل خاک توسط حفره های مملو از مواد آلی.
روش صحیح چالکود
۱.انتخاب محل مناسب برای احداث چاله ها در روش چالكود به فاصله ۱/۲۰ الی ۱/۵ متر از تنه اصلی درخت در محل سایه انداز می باشد.
۲. تعداد چاله ها حداقل ۲ تا ۴ عدد در اطراف تنه درخت می باشد.
۳.ابعاد چاله ها به اندازه ۵۰۵۰۵۰یادر ۴۰۴۰*۴۰ سانتی متر می باشد.
۴.خاک درون چاله تماماً بیرون ریخته شود.
۵.قسمت پایین چاله را با کود دامی پر می کنند.
۶.کودهای شیمیایی توصیه شده با ۵ کیلوگرم کود دامی پوسیده مخلوط ودر ته چاله ریخته گردد.
۷.بقیه چاله ها با کود دامی پوسیده پر شود
۸.چاله ها در مسیر آبیاری احداث گردد.
۹.بلافاصله پس از کوددهی چاله ها آبیاری شود
۱۰-اگر خاک شنی باشد سایه انداز درخت را به دو قسمت تقسیم کرده، چالکود را در ۱/۲ انتهایی احداث می کنیم ولی در خاکه رسی باشند، سایه انداز درخت را به ۳ قسمت تقسیم وچاله را در ۱/۳انتهایی ایجاد می کنیم.