فهرست بندی مطالب
ریز مغذی ها در کشاورزی
شرکت هنر طبیعت سگال در این مقاله در رابطه با موضوع حیاتی عناصر ریز مغذی توضیحات مختصر و مفیدی خواهد داد. تمام موجودات زنده براي رشد و زندگي احتياج به غذا دارند. كمبود ريز مغذی يا كمبود غذايي در انسان ها و حيوانات شامل كمبود ويتامين ها و مواد معدني است. درصورتي كه در گياهان اين كمبود تنها مربوط به مواد مغذي معدني مي شود. ریز مغذی در مورد گياهان، خاك تامين كننده اكثر مواد مغذي و ریز مغذی مورد نياز آن ها مي باشد. ساير مواد غذايي مورد نياز گياه يعني كربن، اكسيژن و هيدروژن به طور عمده از آب و هوا تامين مي شود. در تغذيه گياه توجه به تك تك عناصر مغذي و ریز مغذی مورد نياز گياه و ايجاد تعادل بين هر يك از اين مواد مغذي بسيار اهميت دارد.
ريز مغذی چیست
عناصر غذايي مورد نياز گياه به سه دسته ي عناصر مضر، عناصر مفيد و عناصر ضروري تقسيم مي گردند.ریزمغذی عناصر لازم و يا ضروري كه گياه بدون آن ها توانايي تكميل چرخه ي حيات خود را ندارد، شامل ١٦ عنصر مي شود. کربن، اکسیژن، هیدروژن، نیتروژن، فسفر، پتاسیم، کلسیم، منیزیم، گوگرد، آهن، منگنز، روی، مس، بر، مولیبدن و کلر اين شانزده عنصر هستند. در اين ميان هفت عنصر آهن، منگنز، روی، مس، بر، مولیبدن و کلر به عنوان عناصر كم مصرف يا ريز مغذی دسته بندي مي شوند. هر دو دسته ي عناصر غذايي پرمصرف يا ريزمغذي ها (عناصر كم مصرف) براي ادامه ي حيات گياه ضروري مي باشند. تنها تفاوت اين دو دسته در مقدار نياز گياه به آن ها مي باشد. عناصر ريز مغذی به ميزان كم تري مورد نياز گياه هستند.
انواع عنصر در کودهای ريز مغذی
کمبود ریز مغذی یک اختلال گیاهی فیزیولوژی می باشد که در زمان فقدان یک یا چند ریز مغذی در خاک رخ می دهد. کمبود این میکرو مغذی ها رشد گیاهان را شدیدا تحت تاثیر قرار می دهد. با توجه به آنکه امکان عدم وجود و یا کمبود ریز مغذی ها در خاک وجود دارد، این نیاز گیاهان نیز همانند سایر مواد مغذی همراه با کود به گیاه داده می شود. کودهای با کیفیت بالا که دارای مقادیر متناسبی از ریز مغذی ها هستند این نیاز گیاهی را برطرف خواهند ساخت. در صورت عدم مصرف کود مناسب همراه با ریز مغذی، گیاه دچار کمبود این عناصر شده و در نتیجه تنش خواهد شد که در آن صورت نیاز هست به صورت جداگانه عنصر و یا عناصری که گیاه نیاز دارد به آن داده شود. این عناصر بعد از متعادل ساختن مصرف کودهای ازته، فسفاته و پتاسیمی، افزایش تولید را رقم می زنند.
علت کمبود عناصر ريز مغذی
در کشور ما ایران، به علت شرایطی چون وضعیت آهکی خاک، کاهش درصد مواد آلی خاک ها، پایین بودن حلالیت این عناصر در پی اچ های آهکی (غیر از مولیبدن)، وجود یون های کربنات و بی کربنات در آب های آبیاری و استفاده ی زیاد از فسفر، شاهد کمبود عناصر ریز مغذی هستیم. عدم وجود مقادیر کافی عناصر ریز مغذی در برخی از درختان میوه و محصولات زراعی با توجه به مواردی نظیر میزان نیاز گیاه، شرایط رطوبت، درجه حرارت و مقدار آب آبیاری، مختلف است اما می توان گفت که سرآمد آن ها عنصر روی(Zn) است. به علاوه کمبود منگنز در غلات و درختان میوه ، در چغندرقند بُر، در انگور منیزیم و منگنز، در دانههای روغنی آهن، در سیب زمینی و پیاز منگنز و مس و در گیاهان و گلهای زینتی بُر و آهن بسیار حائز اهمیت می باشد.