کشاورزی پولساز
تفکر تولید سالم – جامعه سالم، موجب گشته تا متخصصان بخش کشاورزی و نیز تولید کنندگان در مسیری متفاوت از قبل و با نگاهی نوین به تولیدات گیاهی توجه خاص داشته باشند. کشاورزی پولساز که برای اولین بار در سطح ایران و شاید بتوان گفت دنیا، توسط جناب آقای دکتر باهر مدیریت فنی شرکت هنر طبیعت سگال ، مطرح شد بر پایه ی کشاورزی نوین و استفاده از نهاده هایی است که علاوه بر توجه به عملکرد کمی، نگاهی ویژه به تولید کیفی و نیز توجه به حفظ سرمایه های شخص تولید کننده که همانا آب و خاک می باشد را شامل می گردد، که تولید در این مسیر بالا برنده هوش مالی کشاورز و توجیه دار نمودن فعالیت آن و دستیابی به محصولاتی کاملا سالم برای جامعه خود و نیز سایر جوامع می گردد. حال استفاده از کود هایی با مقدار توصیه شده و تکرار بسیار کم در حد مثلا یک قاشق چای خوری و نیز به کار گیری کود هایی که با تکنیک هایی همچون استرولیز و پرولیفیکس نهایت کارایی و بهینه مصرف کردن کود را، برای تولید کننده، گیاه، خاک ، آب و جامعه به ارمغان می آورد، می تواند تحول و انفلابی جدید در بحث حرکت در مسیر کشاورزی پولساز ایجاد نماید. سموم با دوره کارنس (PHI) 5 تا 8 دقیقه و یا استفاده از موجوداتی همچون Entomopathogenic به عنوان کنترل کننده های طبیعی آفات و یا به کار گیری تکنیک هایی همچون کوتینگ (Seed Coating) برای بذور که علاوه بر کاهش 30 تا 50 درصدی مصرف آب به خصوص در بذور با ضریب مصرفی بالای آب هزینه نگاهداری و تولید در حد صفر پایین آورده می شود، همگی نوید بخش گامی نوین برای تولید کیفی و پر رونق می باشد.
تغذیه گیاه در شرایط استرس
با توجه به تغییرات آب و هوایی در سطح دنیا و بروز تنش های محیطی که کشور عزیزمان ایران هم از این تغییرات و اثرات گاها منفی آن در بحث تنش بی بهره نبوده است، ضرورت آگاهی از چگونگی تغذیه گیاه تحت شرایط استرس برای حفظ محصول از لحاظ کمی و کیفی از اهمیت و جایگاه بالایی برخوردار می باشد. بدین منظور، شناخت و عملکرد هر یک از تنش های محیطی و مقابله درون گیاهی با آن و به کار گیری نوع تغذیه گیاهی متناسب با آن راهکاری است در مسیر دستیابی به کشاورزی پولساز . به طور کلی ضرورت شناخت استرس های محیطی از دو نگاه حائز اهمیت می باشد:
1- چگونگی واکسینه کردن گیاه
2- نحوه احیاء گیاه در کمترین زمان با پایین ترین هدر رفت انرژی گیاه که این دو مقوله به شناخت ماهیت تنش و نیز به چگونگی تغذیه گیاهان مرتبط می باشد. گاها شنیده ایم که در مناطق مختلف کشور در اثر تنش های سرما، گرما و یا حتی تگرگ و…. با کاهش شدید عملکرد از لحاظ کمی و کیفی و یا حتی نابودی کامل گیاه را داشته ایم که با کاهش درآمد شدید کشاورز نیز همراه بوده است. بخش عمده این مشکلات قابل پیش گیری می باشد. اما به جهت عدم آگاهی و یا بی اطلاعی برخی از کارشناسان و تولید کنندگان بخش تولیدات گیاهی در واکسیناسیون و چگونگی احیاء گیاه با یک تغذیه صحیح و در عین حال اورژانسی و سریع، در بسیاری از موارد با مواجه با تنش های محیطی اکثر اوقات تولید کنندگان ما غافلگیر شده و خسارت های جبران ناپذیری را متحمل می شوند.