روش باغبانی بدون شخم امکان پذیر است؟
شخصی به نام چارلز داودینگ (Charles Dowding) در دهه ی 80 میلادی موفق به ابداع روشی به نام باغبانی بدون شخم گردید. وی ادعا می کند شخم زدن کم تر، علف هرز کم تر، محصول بیشتر و سبزیجات سالم تر را در پی خواهد داشت. اما راز موفقیت این روش محافظت از کیفیت و ساختار خاک می باشد. این امر توسط روش هایی نظیر ریختن مرتب خاکپوش محقق می گردد. در طی روش باغبانی بدون شخم بدون دخالت انسان و آسیبهای ناشی از عملیات خاکورزی، در لایههای زیرین خاک ارگانیسم ها و قارچ های مفید به رشد و فعالیتهای زیستی طبیعی خود ادامه می دهند. این در حالی است که طی سالیان دراز به ما گفته بودند بهترین روش برای آماده سازی زمین پیش از کشت و باغبانی شخم زدن است. این شخص با تلاش بسیار توانسته روش باغبانی بدون شخم را به شهرتی جهانی برساند. چالز داودینگ در مدت چند دهه این روش را در باغ خود در سامرست انگلیس امتحان کرده است و نتایج خوبی در افزایش محصولات خود به دست آورد.
چرا باغبانی بدون شخم؟
اگر ما چه با شخم زدن و چه با هر روش دیگری آسیب زدن به ساختار خاک را به کمترین میزان ممکن برسانیم و ارگانیسم های زنده ی موجود خاک را به طور مناسبی تغذیه کنیم، فعالیت های زیستی موجودات زنده ی مفید موجود در خاک می توانند تاثیرات مثبتی را در زمین زراعی شما ایجاد نمایند. در طی این روش باغبانی، خاک ساختاری مناسب پیدا می کند و سست و فرسوده نخواهد شد. از جمله دیگر مزایای روش باغبانی بدون شخم می توان به مواردی از قبیل امکان بیشتر برای نفوذ و استقرار ریشه های سبزیجات در خاک، فراهم نمودن مواد غذایی مورد نیاز گیاهانمان با میکروارگانیسم های فعال موجود در خاک و کاهش علف های هرز (و راحتی بیشتر در بیرون آوردن علف هرز از خاک) اشاره نمود. این روش سه سال مورد بررسی قرار گرفت و با حالت زمین شخم زده شده و محصولات حاصل از آن مورد مقایسه قرار گرفته شد. نتیجه ی حاصله حاکی از آن است که در خاکهای شخم نخورده رشد سبزیجات بهاری قویتر و سالمتر بوده است؛ در حالی که در بسترهایی که خاک ورزی صورت گرفته بود گیاهان نه در بهار که در پاییز رشد جدی خود را آغاز میکردند. این موضوع این را نشان می دهد که خاکهایی که شخم خورده اند نیاز به مدت زمان قابل توجهی دارند تا قادر شوند آسیبهای وارد شده از بههم ریختن ساختار خود طی عملیات خاکورزی را بهبود بخشند.
این روش چگونه میتواند علف های هرز را کاهش دهد؟
داودینگ می گوید در روش باغبانی بدون شخم، بذر علفهای هرز تمایل کمتری برای جوانهزدن دارند. اگر در زمین کوچکِ یکهکتاری من، علفها به صورت رایج رشد میکردند من تا این زمان ورشکست شده بودم! در خاکی که شخم نخورده و مالچپاشی شده، علفهای هرز زیادی سبز نمی شود. من معمولا برای توضیح این ادعا از کلمه ای با عنوان «بازیابی» (recovery) استفاده میکنم. خاک بعد از رخ دادن هر تنش بیرونی، در مرحلهی اول تلاش می کند سطح خود را به صورت فیزیکی و با پوششی از گیاهان بازپوشی کند و در وحله ی بعد این سطح سبز رنگ به خاک کمک خواهد کرد که خود را بعد از آسیبهایی که کشت و کار به آن وارد نموده است بازیابی کند.