گرده افشانی مصنوعی درخت پسته به سه شیوه صورت می پذیرد:
1. گرده افشانی پسته به روش سنتی (دستی و توسط بطری)
2. گرده افشانی به روش سنتی (دستی و توسط روزنامه)
3. گرده افشانی به روش مکانیزه (گرده افشانی الکترو استاتیکی) یکی از مشکلات باغات پسته به خصوص باغاتی که بدون مدیریت و برنامه ریزی پیوند زده شده عدم اطلاع از تعداد درخت نر در باغ هست که متاسفانه سبب کاهش عملکرد می شود. با توجه به اینکه درخت پسته یک درخت دو پایه ای هست یعنی گل نر و ماده روی دو پایه جداگانه قرار گرفته و گرده افشانی پسته توسط باد انجام می شود و معمولا ارقام نر زود گلده تر هستند و بین 5 تا 7 روز زودتر باز می شوند، لذا ضروری است در اول فصل بهار یعنی اوایل فروردین باغ دار ردیف به ردیف در داخل باغ خود راهپیمایی کرده و درختان نر داخل باغ را علامت گذاری و نیز روی نقشه باغ مشخص کند تا از تعداد درختان نر داخل باغ اطلاع پیدا کند و در صورت کمبود و یا نامنظم بودن آرایش درختان نر اقدامات لازم را انجام دهد. در باغاتی که تعداد درختان نر کم و یا درختان نر زود گلده هستند و تا زمان پذیرش گل ماده جهت تلقیح از بین رفته و همچنین در زمان گلدهی هوا بارانی و رطوبت نسبی هوا بالا باشد، ضروری است که باغدار از روش گرده افشانی مصنوعی برای گرده افشانی پسته استفاده کند.
روش اول
– ابتدا از درختان نر شاخه هایی که دارای گل هایی با دو رنگ قرمز و زرد هستند را انتخاب می کنیم زیرا دوره گرده افشانی پسته از قرمزی گل شروع و تا پایان زردی گل ادامه دارد و باید گل های موجود در یک شاخه به طوری باشند که تمام دوره را داشته و بتوانند چندین روز مداومت داشته باشند.
– شاخه های حاوی گل را طوری باید قیچی کرد که کمترین تکان را بخورند چون این عمل باعث خالی شدن گرده ها یکجا در همان منطقه می شود. هرچه تعداد گل در یک شاخه نازک بیشتر باشد بهتر است.
– شاخه ها باید طوری چیده شوند که وقتی درون بطری آب قرار می گیرند نه بسیار به پایین فرو روند که عملکردشان کاهش یابد و نه بسیار بالا باشند که بر اثر باد تکان های شدید بخورند و تمام گردهایشان فوری خالی شود.
– همانطور که گفتیم هر چه تعداد گل در شاخه بریده شده بیشتر باشد بهتر است و محیط بیشتری از باغ را می تواند پشتبانی کند. قابل ذکر است که آب داخل بطری ها حتما باید آب شیرین و قابل شرب باشد.
– ظروف آب که حاوی شاخه گل هست را به درختان کم شاخ و بال در هر منطقه باغ آویزان می کنیم تا بهتر باد به آن بوزد و همچنین گرده ها بیشتر در هوا پخش شوند باید قوطی حاوی آب را طوری به درخت محکم کنیم که باد نتواند آن را تکان شدید بدهد. نکته مهم در تمامی این مراحل گرده افشانی پسته این است که با ظرافت و به آرامی با شاخه های حاوی گل برخورد کنیم تا کمترین تکان را بخورند و گرده آنها یکجا خالی نشود.
روش دوم
به اینصورت که خوشههای نارس گل نر را برداشت کرده و در دمای 25-27 درجه خشک میکنند، سپس دانههای گرده خوشه نر را توسط روزنامه گرفته و با آرد سفید (به نسبت 98 درصد آرد و 2 درصد دانه گرده)مخلوط کرده و در شرایط مناسب اقدام به گرده افشانی می کنند.
روش سوم
گرده افشانی پسته به روش الکترواستاتیکی یکی از روشهایی است که جدیدا معرفی شده است و سابقه زیادی ندارد. استفاده از گرده افشانی الکترواستاتیکی (Electrostatic pollination) در بسیاری از باغات میوه از جمله سیب، بادام، فندق، زیتون و اخیرا در باغات پسته کالیفورنیا کارایی خودش را نشان داده است. به صورت خلاصه دستگاه گرده افشانی الکترواستاتیکی دستگاهی است که دارای نازل هایی دارای بار الکتریکی است و دانه های گرده را در هنگام خروج از نازل باردار می کند و بار ایجاد شده از نظر الکتریکی با بار الکتریکی موجود در گل های ماده کاملا متضاد است و بنابراین دانه گرده کاملا روی گل های ماده قرار می گیرد و بنابراین 100 درصد تلقیح انجام می شود.