عوامل بیماری زا در گیاهان
بیماری های گیاهی به پدیده هایی غیر عادی که منجر به ایجاد تغییراتی در فعالیت های نرمال و طبیعی گیاه می شود، اطلاق می گردد. به عوامل تاثیر گذار بر این تغییرات پاتوژن یا عامل بیماری می گویند. هر بیماری شکل گرفته در گیاه دارای یک چرخه می باشد. این چرخه شامل تلقیح یا تماس عامل بیماریزا با گیاه، رخنه، آلودگی، گسترش بیماری در گیاه، تولید مثل پاتوژنها، انتشار و البته مرحلهی کمون یا اصطلاحا زمستان گذرانی است. بیماری های گیاهی با توجه به نوعشان تاثیرات متفاوتی بر روی گیاهان می گذارند. از جمله این تاثیرات می توان به علائمی نظیر لکه دار شدن گیاه، تغییر شکل و رشد غیرعادی، تغییر در استحکام بافت گیاه و ترشحات غیر طبیعی اشاره نمود.
دسته بندی بیماری های گیاهی
بیماری های گیاه طبق نوعی دسته بندی به دسته ی زیر تقسیم می شوند:
1. مسری یا عفونی: این نوع بیماری از طرق متفاوتی از یک گیاه به گیاه دیگر منتقل می شود. عامل ایجاد اینگونه بیماری ها قارچ، ویروس، میکروپلاسما، باکتری و یا نماتد می باشند.
2. غیر مسری: این نوع بیماری های گیاهی توسط ازدیاد یا کمبود مواد غذایی، آلودگی هوا، کم آبی یا پرآبی و از این دست مسائل به وجود می آید که قابلیت سرایت از یک گیاه به گیاه دیگر را ندارد.
راه های کنترل بیماری های گیاه
برای کنترل بیماری های گیاهی روش های متفاوتی وجود دارد که در ادامه شرکت هنر طبیعت سگال به برخی از آن ها اشاره خواهد نمود:
1. پست های بازرسی و قرنطینه ی گیاهان و محصولات کشاورزی در مبادی مرزی
2. ضد عفونی خاک و بذرهای گیاه پیش از کشت
3. جلوگیری از رطوبت زیاد برای مهیا نشدن بستر مناسب شیوع بیماریهای قارچی و غیره
4. حذف و ریشهکنی گیاهان آلوده
5. تناوب زراعی
6. هرس درختان
7. شستشوی خاک
8. روش های بیولوژیکی
9. استفاده از گیاهان تله ی دشمن