مدیریت کنترل آفت زنجره مو
آفت زنجره مو یکی از بیماری های شایع درخت مو می باشد که به طور مفصل در مقاله ی آشنایی با آفت زنجره مو در رابطه با آن صحبت نموده ایم. در این نوشتار شرکت هنر طبیعت در رابطه با چگونگی کنترل این آفت صحبت خواهد نمود.
1. انتخاب مکان مناسب برای باغ
نکته ای که باید در انتخاب مکان مناسب مورد توجه قرار گیرد نوع خاک آن می باشد. این آفت با توجه به شیوه ی عملکرد خود که در خاک تونل هایی حفر می کند تا از ریشه تغذیه کند، در خاک های رسی و سنگین فعالیت بهتری می توانند داشته باشند. می توان انتظار داشت که در خاک های شنی و سبک فعالیت آفت زنجره مو دچار اختلال می گردد و امکان حفر تونل
را نخواهند داشت.
2. آماده کردن زمین و بستر کاشت نهال
ریشه درخت مو هرچقدر پایین تر از سطح زمین باشد پوره ها سخت تر به ریشه دست پیدا می کنند و در مرحله ی عبوری خود تا رسیدن به ریشه احتمال از بین رفتن آن ها وجود دارد. در نتیجه هرچه بستر کشت آماده تر باشد که ریشه ی گیاه بتواند رشد آزادانه و مناسبی داشته باشد احتمال بیماری کاهش می یابد.
3. انتخاب ارقام انگور مرغوب
میزان مقاومت گونه های مختلف به آفت زنجره مو متفاوت می باشد. به ترتیب میزان مقاومت گونه ها از کم به زیاد شامل عسکری، فخری، صاحبی، مهدی خانی (مهرگان)، شاهرودی، یاقوتی و غوره آب می باشد.
4. شیوه ی تربیت و هرس مو
تربیت مو ها به صورت ایستاده هم کار را راحت تر می کند و هم احتمال آلودگی به قارچ ها و آفت ها را کم می کند. تربیت درخت انگور به صورت خوابیده موجب جمع شدگی رطوبت در زیر آن ها شده و پناهگاه مناسبی برای حشرات کامل این آفت می گردد. پوره های سن در صورتی که از خاک بالا بیایند و به سطح داغ و خشک روی خاک برخورد کنند می میرند.
5. شخم و بیل زدن زمین تاکستان
در اوایل تیر مصادف با خروج پوره ها، بیل زدن و شخم موجب تخریب دالان ها شده و آن ها را به روی زمین می کشاند تا در معرض شکار پرنده ها قرار گیرند.
6. حذف شاخه های آلوده
از اوایل تیرماه تا اواخر مرداد ماه زمان مناسبی برای بریدن شاخه های دارای تخم زنجره مو می باشد. پس از جداسازی باید این شاخه ها را در محیطی دور تر بسوزانیم.
7. مدیریت علف های هرز پیش از به کارگیری روش های شیمیایی
علف های هرز میزبان این بیماری می باشند در نتیجه مبارزه با آن ها در ماه های مرداد و شهریور به روش غیر شیمیایی بسیار موثر می باشد.
8. کوددهی مناسب و تقویت درختان
به طور کلی می توان گفت کوددهی مناسب باعث تقویت گیاهان شده و مقاومت آن ها را در مقابل آفات و بیماری ها بالا می برد. از جمله کودهایی که مقاومت گیاهان به بیماری ها را بالا می برد می توان به سولفات پتاسیم اشاره نمود.