خاویار گیاهی یا کینوا
در این نوشتار شرکت هنر طبیعت سگال درباره گیاه کینوا یا خاویار گیاهی مطالبی را ارائه خواهد داد. کینوا یا خاویار گیاهی از جمله محصولات کشاورزی شبیه به غلات است که خواص زیادی دارد و در بسیاری از کشورهای غربی به عنوان جایگزین سالم تر غلاتی چون گندم طرفدار پیدا کرده است. چند سال است که مصرف کینوا در ایران نیز رایج گشته است. خاویار گیاهی در اصل مثل اسفناج از خانواده تاج خروسان می باشد. این گیاه قسمت دانه ای شکلی دارد که قسمت خوراکی آن است و مانند غلات پخته می شود. این گیاه بومی کشورهای آمریکای جنوبی است و دارای مواد مغذی بسیار زیادی است. پروتئین، منیزیم، فیبر، پتاسیم، آهن، کلسیم، فسفر، ویتامینهای گروه ب، ویتامینای و آنتی اکسیدانها به مقدار زیاد در دانه های کینوا وجود دارد. این گیاه تمام 9 آمینواسید مورد نیاز بدن انسان را دارا می باشد که دارای کالری کمتر نسبت به سایر غلات و هضم راحتتر می باشد.
انواع رنگی
خاویار گیاهی دارای سه رنگ سفید، قرمز و سیاه است که دارای تفاوت های اندکی با یکدیگر هستند. در کشورهایی که خاویار گیاهی بومی آن هاست یعنی بولیوی، پرو، شیلی اکوادور انواع متفاوت آن کشت می شود اما در حال حاضر در ایران و استان فارس تنها کینوای قرمز کشت می شود. علاوه بر فارس، استان های قم، اصفهان، خوزستان،سیستان و بلوچستان، کرمان، خراسان و گلستان کشت آن را در مزارع خود آغاز کردند اما با این تفاوت که مقدار کشت کینوا در فارس به تنهایی بخش قابل توجهی را در بر گرفته است. کینوا علاوه بر خواص بسیار برای انسان، قابلیت مصرف دامی نیز دارد. باید توجه داشت که برای مصرف انسانی کینوا لازم است قبل از عرضه ی آن به بازار حتما فراوری (پوست گیری) شود.
شریط اصلی مورد نیاز کشت
– دمای کم تر از 30 درجه در زمان گلدهی
– دمای بیشتر از منفی 2 درجه در زمان کشت
مزایای کشت کینوا یا خاویار گیاهی به جای غلات
– بسیار مقاوم به شوری آب
– نیاز آبی بسیار کم تر نسبت به سایر غلات