نکاتی ضروری در حفظ سلامت بذر
با توجه به آنکه برخی از کشاورزان از بذرهای تولیدی خود برای کشت در سال بعد استفاده می کنند، بنابراین توجه به نکات زیر در کاهش آلودگی بذرها و همچنین کنترل بیماری های بذرزاد (سلامت بذر) موثر می باشد:
1. زمان برداشت روی سالم بودن بذر تاثیر گذار است. تاخیر برداشت به خصوص در هوای گرم به عوامل بیماری زا میدان بیشتری داده می شود تا بذور را آلوده کنند.
2. برداشت غلات در هوای مرطوب احتمال آلودگی را بالا می برد.
3. در مزارع سیب زمینی اگر در زمان بیماری گیاه به بیماری های قارچی نظیر بادزدگی و زمانی که برگ ها هنوز سبز هستند برداشت صورت گیرد احتمال آلودگی غده به بادزدگی بالا می باشد.
4. بهترین زمان برای برداشت بذر زمانی است رطوبت آن به حداقل خود رسیده باشد تا در زمان انبار داری، بیش تر از حمله ی بیماری ها در امان باشد. بذرها پیش از انبارداری باید کاملا خشک باشند. به عنوان مثال عامل بیماری سفیدک سطحی ذرت در بذور برداشت شده ی آن وجود دارد. با خشک نمودن بذر ها، میسیلیومی که در بافت ها موجود است، تخریب می شود و سلامت بذر را در پی خواهد داشت.
5. در برخی موارد انبار داری بلند مدت، بیش از یک سال، نیز موجب کاهش برخی عوامل بیماری زای بذر زاد می شود. به عنوان نمونه می توان قارچ Fusarium solani را نام برد که اکثرا گیاهان خانواده ی کدوییان را درگیر می کند.
6. علاوه بر تهیه ی بذور سالم و مطمئن، ضدعفونی کردن بذور با مواد قابل اعتماد، پیش از کاشت به عنوان یکی از راه حل های کاهش بیماری های بذرزاد می باشد.
7. کشت بذور و غده ها در عمق زیاد فرصت بیش تری به عوامل بیماری زای بذرزاد و خاک زاد می دهد و زمینه را برای آلودگی بوته مهیا می کند.
8. به طور کلی استفاده از بذور سالم و دارای گواهی نسبت به سایر بذور دارای اولویت می باشد.